29 września 2013

Kluski śląskie

Przez ostatni tydzień byłam na przymusowej, płynnej diecie. Masa jogurtów, przecierów, kremów. Niby smacznie, ale wszystko co w nadmiarze może po pewnym czasie "wyjść bokiem". 
Tym razem nie było inaczej. Dużo czasu spędziłam na planowaniu ze szczegółami co zjem, kiedy już będę miała możliwość. Na pierwszym miejscu uplasowała się kanapka z masłem i jajkiem na twardo, soczysty pomidor,a zaraz potem gęsty gulasz. Z kopytkami...albo nie..z kluskami śląskimi! 
To ciekawe, że zamiast wysublimowanych smaków, w "kryzysie" wracamy do tych prostych, dobrze znanych.

Do tej pory kluski śląskie przyrządzałam z przepisu "mierzonego" ,ale jakiś czas temu przeglądając prasę kobiecą znalazłam prosty i łatwy do zapamiętania sposób. 

Kluski śląskie 

ok 1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 jajka

Ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie. Ostudź i przepuść przez praskę.
Masę włóż do miski, wyrównaj wierzch. Podziel na 4 części, wyjmij 1 z nich i połóż na górze, a powstałe miejsce wypełnij mąką ziemniaczaną i wbij 2 jajka. 
Całość dokładnie wymieszaj.
Dłonie posyp delikatnie mąką.
Z ciasta formuj kluseczki, zrób wgłębienia.
Gotuj w osolonej wodzie, od wypłynięcia minutę. 
Smacznego!






25 września 2013

Czekoladowe muffiny z buraczkiem


Przeczytałam ostatnio, że skoro nadeszła jesień, trzeba już teraz zacząć walkę z sezonową depresją. Jednym ze sposobów jest dostarczanie dużych dawek magnezu i wcinanie czekolady:)
Nie wiem jak Wam, ale mi taka profilaktyka bardzo się podoba! 
Czekolada naprawdę ratuje życie w różnych życiowych opresjach, a do tego jest pyszna. 
Kiedyś nie piekłam muffin wcale, ale odkąd spróbowałam nie mogę się zatrzymać, a ilość pomysłów wydaje mi się nieograniczona.
Te muffiny są wspaniale czekoladowe, mięciutkie i wilgotne. Pycha! 

Czekoladowe muffiny z buraczkiem

2 jajka
120 g cukru
200 g gorzkiej czekolady
125 g masła
100 ml mleka (7 łyżek)
1 łyżka rumu 
10 łyżek maślanki 
2 starte na drobne wiórki surowe buraki
750 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody 
1 łyżeczka cukru waniliowego


Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Masło i czekoladę stop w kąpieli wodnej.
Jajka ubij z cukrem. Do masy jajecznej dodaj roztopioną czekoladę, buraki, rum, mleko i maślankę. Wymieszaj.
Wsyp suche składniki. Wymieszaj. Piecz ok 15 minut w 200 stopniach. 

Smacznego! 


17 września 2013

Sałatka z fasoli na ciepło

Czy mówiłam już, że bardzo lubię fasolę? Przez lata, moja fascynacja podsycana była przez kino                  i telewizję.
Sceny, gdzie samotny wędrowiec siada przy ognisku, ze smakiem zjada podgrzany posiłek - puszkę fasoli w sosie działały na moją wyobraźnię mocniej niż porządny kubek kawy. Fasola, to danie dla prawdziwych twardzieli.
Co można znaleźć w kuchennej szafce, w opuszczonym domu w Missisipi, kiedy inwazja zombie/epidemia/ złoczyńcy splądrowali teren, a ludność przymiera głodem? Puszkę fasoli.
Fasola ratuje życie:)

Zapraszam!

Sałatka z fasoli 

1 puszka białej fasoli
1 por ( biała część)
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
1 czerwona papryka
czosnek (według uznania)
szczypiorek
sól, pieprz

Paprykę pokrój drobno.
Na patelni podsmaż białą część pora razem z fasolą ( odsączoną). Dodaj wyciśnięty czosnek, białe wino i duś,aż płyn odparuje.Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na sam koniec dodaj paprykę czerwoną i szczypiorek. Odstaw, papryka "dojdzie" w cieple.
Smacznego!

p.s. przepis pochodzi z brulionów , notatki na podstawie programu Anny Olson ,oryginał tutaj .





13 września 2013

Obwarzanki pomarańczowe

Po minionym tygodniu należało mi się odrobina odpoczynku i chwila dla siebie. Cóż, rozleniwiłam się, a że ostatnio jestem wyjątkową szczęściarą i na brak wolnego czasu nie narzekam (robię się przez to okropnie zdezorganizowana, a czas przecieka mi przez palce) to kilka dodatkowych spraw wybiło mnie z rytmu:) 
A może potrzebowałam tylko pretekstu żeby zjeść te ciasteczka? :)
Nie ważne!
Równie dobrze może to być pogoda, która sama chwyta za rękę i kieruje mnie ku rozgrzewającym smakom. A takie są te obwarzanki. Słodkie, z nutą pomarańczy...
Zjedz je pod kocem, w piżamie, popijając gorące mleko lub kakao.

Obwarzanki pomarańczowe 

źródło: Kuchnia polska Hanny Szymanderskiej 


100 g mielonych migdałów
100 g cukru pudru
otarta skórka z 2 pomarańczy
łyżka soku z pomarańczy
2 żółtka 

Na parze utrzyj żółtka z cukrem, do białości. Cały czas mieszając dodaj pomarańczową skórkę i sok           z pomarańczy. Całość podgrzej, odstaw do wystudzenia.
Wymieszaj z mielonymi migdałami. 
Z masy kształtuj małe obwarzanki i ułóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia. 
By ułatwić sobie pracę ręce możesz zwilżyć odrobinę zimną wodą. 
Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika (190 stopni)  po czym zmniejsz temperaturę do ok 140 stopni    
i susz. 
Smacznego! 




2 września 2013

Babka z białek

Moją główną intencją, kiedy zaczynałam prowadzić tę stronę było "przerobienie" wszystkich przepisów 
z brulionów mojej mamy. Stwierdziłam, że kiedy zrobię je wszystkie, opanuję sztukę gotowania do perfekcji, nauczę się przyrządzać to co sama lubię jeść i w ogóle będę lepsza:) 
Tymczasem w natłoku inspiracji, bruliony i zeszyty odeszły na dalszy plan. Ich miejsce zajmowały kolejne książki kucharskie, smakołyki znalezione w sieci, czy moje pomysły własne.
Nie poddaję się jednak tak łatwo i ową propozycją oficjalnie rozpoczynam serię przepisów z zeszytów Bochny.
Kilka z nich już znacie.
Torcik Baltexpo, to prościutkie ciasto bananowe , czy sycące ciasto ryżowe .
Dziś czas na babkę z białek.

Babka z białek

8 białek
25 dkg cukru pudru
7 dkg mąki ziemniaczanej
8 dkg maki pszennej
10 dkg topionego masła
bakalie (opcjonalnie)

Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
Piekarnik nastaw na 170 stopni.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier puder i dalej ubijając wlewaj po kropelce przestudzony tłuszcz. Dodaj obie mąki i wymieszaj.
Piecz ok 40 minut.
Smacznego!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...