Ania C– www.bajkorada.blogspot.com
Ania W – www.magnolia-rozmaryn. blogspot.com
Bożena http://www. smakowekubki.com/
Dorota R http://ugotujmyto.pl/
Dorota Ś http://dosismakolyki. blogspot.com/
Kamila – http://ogrodybabilonu. blogspot.com/
Karolina - http://bochnasaysdelicious. blogspot.com/
Karolina http:// stokolorowkuchni.blox.pl/html
Małgorzata http:// akacjowyblog.blogspot.com/
Renata S – www.forksncanvas.blogspot. com
Sara - http://www.pieczarkamysia.pl
Na pewno znajdziecie tam coś pysznego!!!
A ja zapraszam na drożdżówkę.
Najlepszą drożdżówkę!
Drożdżówka babci Agaty z gruszkami
1 kg mąki6 jaj
10 dkg świeżych drożdży
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki (małej) soli
1/2 l mleka
Dodatki:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
5 gruszek
orzechy włoskie
Mleko podgrzej, odlej około 3/4 szklanki.
W rondelku rozpuść masło.
W odlanym (3/4 szklanki) mleku rozpuść drożdże dodając 1/3 szklanki cukru i 4 łyżki mąki. Odstaw.
Przygotuj dodatki, gruszki obierz i pokrój, czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki. Pokrój grubo orzechy.
Mąkę, jaja, pozostały cukier, sól, mleko z masłem rozmieszać ( żeby ręka, lub łyżka odstawały)
Dodaj wyrośnięty rozczyn i dobrze wymieszaj.
Wyłóż na blachę, wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
Dodaj dodatki i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Piecz 15 minut w 180 stopniach, potem zmniejsz do 150 i piecz na złoty kolor, do "suchego patyczka".
Smacznego!!!!
Drożdże i gruszki bardzo dobrze do siebie pasuja :) wspaniale ciacho!
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólny czas spędzony w kuchni : )
Taka babciowa drożdżówka MUSI być przepyszna :-)
OdpowiedzUsuńCiasto drożdżowe to zdecydowanie idealne miejsce dla gruszek:)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł ! Zapisuje do wyprobowania.
OdpowiedzUsuńDziekuje za wspolnie spędzony czas :)
Nie ma jak babcine przepisy. Drożdżowe, gruszka i czekolada. Pachnace i smaczne :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne gruszkowanie.
Szklanka mleka i uczta gotowa.
OdpowiedzUsuńdrożdżówka wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńJaka puchata! Cudowna :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe to ja mogę zawsze a z gruszkami to i wszędzie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Smakowite! Dziękuję za wspólny gruszkowy czas!
OdpowiedzUsuńKarolinko, skoro mówisz, że najlepsza, to nie mam innego wyjścia jak się o tym osobiście przekonać, bo ślinka na jej widok mi cieknie:-) Dzięki za wspólne gruszkowe chwile:-)
OdpowiedzUsuńwpraszam się na drożdżówkę (tym bardziej, że przepis mojej imienniczki! :))) - jest wspaniała!
OdpowiedzUsuńWyglada rewelacyjnie, puszystość ciasta jest wyczuwalna, ze najchętniej wpakowalabym żeby w monitor! Foty sliczne! Nastepny przepis do skopiowania. Dzieki za wspólne gruszkowanie :)
OdpowiedzUsuńjak pięknie puszysta i mięciutka :) dziękuję za wspólny czas w kuchni!
OdpowiedzUsuńdrożdżówka pięknie wygląda ;) dziękuję za wspólny czas i do następnego razu
OdpowiedzUsuńTakie babcine przepisy i smaki zawsze wzbudzają we mnie ogromny sentyment. Z pewnością ciasto jest pyszne. Pozdrawiam i cieszę się ze wspólnej gruszkowej akcji :) M.
OdpowiedzUsuńWspaniała!!! Zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńkawał takiej drożdżówy i kubek mleka - i od razu jest "jak u mamy" sielsko i anielsko :)
OdpowiedzUsuńz takim ciastem świat pięknieje ...
pozdrawiam serdecznie...
Maślana, gruszkowa, czekoladowo-orzechowa, mmmm, co to musi być za smak. Wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńKilka lat nie jadłam jakiejkolwiek drożdżówki! Twoja mnie zachwyca :), nie mogę się napatrzeć :))).
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)
rzeczywiście wygląda na najlepszą drożdżówkę:) pięknie wyrośnięta- dzięki za wspólnie spędzony czas i do kolejnego spotkania
OdpowiedzUsuńJestem fanką drożdżowego, ale z gruszką jeszcze nie próbowałam... Muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńJaka wspaniała i puchata ta drożdżówka!! :-)
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbowałabym kawałek :)!
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie - a smakuje napewno jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuń