18 października 2013

Placek z jabłkami i kruszonką z musli

W końcu, po wielu próbach udało mi się usiąść do komputera, z którym ostatnio widujemy się rzadziej.
Rzadziej widuję się też z moim piekarnikiem, a jabłka czekały, by znaleźć się w szarlotce zdecydowanie za długo.
Po obejrzeniu programu Annabel Langbein, która robiła świetne ciasto z jabłkami zapragnęłam takiego samego, a raczej podobnego, bo przepisu niestety - nie zapisałam. ( Swoją drogą pomysły Annabel bardzo mi odpowiadają i zachęcam Was do prześledzenia kilku odcinków)
Z powodu braku orzechów oraz z powodu mojego lenistwa jako kruszonkę wykorzystałam orzechowe musli, które sprawdziło się idealnie, a cały sposób przygotowania jest banalnie prosty:) Dorzuciłam również garść jagód goji, co znacznie podniosło wartość odżywczą:)
Zapraszam!


Ciasto z jabłkami i kruszonką z musli

200 g masła
3-4 jabłka Szara Reneta
150 g drobnego cukru
3 jajka duże lub 4 małe
mała garść jagód goji ( opcjonalnie)
2 łyżki cukru waniliowego
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao

Kruszonka
2 garści musli orzechowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka brązowego cukru

Jabłka obierz i pokrój na kawałki.
Mąkę przesiej, dodaj do niej proszek do pieczenia,cukier waniliowy, cynamon i kakao.
Masło rozpuść w rondlu, dodaj jabłka i duś przez kilka minut.
Zdejmij z ognia.
Dodaj cukier, wymieszaj. Następnie dodaj jajka, dosyp jagody goji.
Wsyp suche składniki, połącz masę i wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotuj kruszonkę: musli połącz z oliwą i brązowym cukrem. Posyp wierzch ciasta.

Piecz w 180 stopniach ok 40 minut.

Smacznego !


14 komentarzy :

  1. Mniami, wygląda cudnie! Taka szybka szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciacho :). Lubię takie mieszane, szybkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tez mam w planie na dziś jakiś wypiek, ale jeszcze nie mogę się zdecydować, placek jak Twój zdecydowanie najlepiej smakuje jesienią :)
    wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Re we la cja !!! Zapisuje i zrobię, świetny pomysł, kruszonka na pewno smakuje wybitnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne ciasto, przepiękne zdjęcia! Patrzę i patrzę!;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie ! I takie mokre :) Uwielbiam szarlotki a najbardziej te szybkie do przyrządzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  7. o, tak! to się nazywa pyszne ciasto :) i z kruszonką, mmm... ♥

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, ale pysznie wygląda! Na prawde świetny ten placek! :))

    OdpowiedzUsuń
  9. mam wielką słabość do kruszonki / gdy nikt nie patrzy skubię ją z ciasta :) /
    kruszonka o orzechowej nucie na cieście z jabłkami - moja ulubiona !

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda super! Uwielbiam takie ciasta, szczególnie z jabłkami!

    OdpowiedzUsuń
  11. ja jadłam:) przepyszne najlepsze od samej autorki przepisu,
    pozdrowienia od Gabrysi

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...