Rzadziej widuję się też z moim piekarnikiem, a jabłka czekały, by znaleźć się w szarlotce zdecydowanie za długo.
Po obejrzeniu programu Annabel Langbein, która robiła świetne ciasto z jabłkami zapragnęłam takiego samego, a raczej podobnego, bo przepisu niestety - nie zapisałam. ( Swoją drogą pomysły Annabel bardzo mi odpowiadają i zachęcam Was do prześledzenia kilku odcinków)
Z powodu braku orzechów oraz z powodu mojego lenistwa jako kruszonkę wykorzystałam orzechowe musli, które sprawdziło się idealnie, a cały sposób przygotowania jest banalnie prosty:) Dorzuciłam również garść jagód goji, co znacznie podniosło wartość odżywczą:)
Zapraszam!
Ciasto z jabłkami i kruszonką z musli
200 g masła3-4 jabłka Szara Reneta
150 g drobnego cukru
3 jajka duże lub 4 małe
mała garść jagód goji ( opcjonalnie)
2 łyżki cukru waniliowego
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
Kruszonka
2 garści musli orzechowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka brązowego cukru
Jabłka obierz i pokrój na kawałki.
Mąkę przesiej, dodaj do niej proszek do pieczenia,cukier waniliowy, cynamon i kakao.
Masło rozpuść w rondlu, dodaj jabłka i duś przez kilka minut.
Zdejmij z ognia.
Dodaj cukier, wymieszaj. Następnie dodaj jajka, dosyp jagody goji.
Wsyp suche składniki, połącz masę i wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj kruszonkę: musli połącz z oliwą i brązowym cukrem. Posyp wierzch ciasta.
Piecz w 180 stopniach ok 40 minut.
Smacznego !
piękne! super wyrosło <3
OdpowiedzUsuńMniami, wygląda cudnie! Taka szybka szarlotka :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho :). Lubię takie mieszane, szybkie :)
OdpowiedzUsuńtez mam w planie na dziś jakiś wypiek, ale jeszcze nie mogę się zdecydować, placek jak Twój zdecydowanie najlepiej smakuje jesienią :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!
Re we la cja !!! Zapisuje i zrobię, świetny pomysł, kruszonka na pewno smakuje wybitnie.
OdpowiedzUsuńPrzepiękne ciasto, przepiękne zdjęcia! Patrzę i patrzę!;)
OdpowiedzUsuńPięknie ! I takie mokre :) Uwielbiam szarlotki a najbardziej te szybkie do przyrządzenia :D
OdpowiedzUsuńWspaniały :)
OdpowiedzUsuńwyglada przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńo, tak! to się nazywa pyszne ciasto :) i z kruszonką, mmm... ♥
OdpowiedzUsuńWow, ale pysznie wygląda! Na prawde świetny ten placek! :))
OdpowiedzUsuńmam wielką słabość do kruszonki / gdy nikt nie patrzy skubię ją z ciasta :) /
OdpowiedzUsuńkruszonka o orzechowej nucie na cieście z jabłkami - moja ulubiona !
Wygląda super! Uwielbiam takie ciasta, szczególnie z jabłkami!
OdpowiedzUsuńja jadłam:) przepyszne najlepsze od samej autorki przepisu,
OdpowiedzUsuńpozdrowienia od Gabrysi