16 sierpnia 2013

Tarta z kurkami i cielęciną


 Każdego roku w sierpniu, przychodzi jeden deszczowy dzień, po którym czuję, że idzie jesień. Wieczory stają się chłodne, mam ochotę na herbatę z cytryną i ubieram skarpetki:) No a jak zobaczyłam dynie na straganach to już wiedziałam, że lato odpuściło. 
Szykuję się więc powoooli do zimy i piekę tartę z kurkami.
Zapraszam!

Tarta z kurkami i cielęciną.

źródło: Magazyn Shape 09-2008 z moją małą modyfikacją. 

Na formę do tarty o średnicy 26 cm.

farsz: 
300 g cielęciny ( lub innego mięsa)
300 g kurek
2 małe cebule
100 ml czerwonego wytrawnego wina
2 jajka
łyżka tartego parmezanu
świeży tymianek

ciasto:
150 g ziemniaków
225 g mąki
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
olej do wysmarowania formy

Przygotuj ciasto.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach.
Drożdże rozpuść w 1/3 szklanki letniej wody, dodaj łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Odstaw.
Ziemniaki obierz i ciepłe ugnieć na gładką masę, dodaj rozpuszczone drożdże, mąkę i 1/3 łyżeczkę soli.
Ciasto ugnieć, przykry ściereczką i odstaw na pół godziny.

farsz:
Kurki oczyść, większe pokrój.
Cielęcinę umyj, osusz i pokrój w kostkę.

Na oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj mięso i zalej winem. Dorzuć grzyby i duś całość do odparowania wody. Dopraw solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Ciasto rozwałkuj do 0,5 cm i wyłóż nim formę wysmarowaną olejem. Wyłóż farsz.
Jajka roztłucz i wymieszaj z łyżką parmezanu. Wylej na farsz.
Piecz około 30 minut.

Smacznego!





11 komentarzy :

  1. Dokładnie mam tak samo, jak zobaczyłam wczoraj właśnie dynię, od razu poczułam jesień. Ale ja się tam cieszę, bo jesień to też urokliwa pora roku, pod warunkiem, że jest słonecznie. Tarta rewelacyjna! i te kurki...:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! smakuje całkiem przyzwoicie;) Ja też lubię jesień i nawet trochę deszczowa też ma swoje uroki,mogę siedzieć pod kocem bez wyrzutów sumienia:) a w kuchni ,na jesieni mogę siedzieć caaały czas...:)

      Usuń
  2. W tym roku nie robiłam jeszcze tarty z kurkami, a wszystko przez remont...wrrrr....Twoja wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko przed Tobą! Remonty są świetne jak się już przez nie przejdzie;)

      Usuń
  3. Ale jesień jest kolorowa, ja tam ją lubię, tarty też, na słodko, słono... Twoja wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale, ale mam teraz ochotę na kurki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sporo kurek na blogach... Dodawane do jajecznicy, do obiadów... Twoja tarta jest mistrzowska!

    OdpowiedzUsuń
  6. też ostatnio pomyślałam o jesieni i skarciłam się w myślach - toć to połowa sierpnia dopiero. jednak nie tylko mi te jesienne, skarpetkowe myśli chodzą po głowie. coś w tym musi być :) a tarta - cudo!

    OdpowiedzUsuń
  7. I złapała mnie ochota na kurki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...