13 września 2013

Obwarzanki pomarańczowe

Po minionym tygodniu należało mi się odrobina odpoczynku i chwila dla siebie. Cóż, rozleniwiłam się, a że ostatnio jestem wyjątkową szczęściarą i na brak wolnego czasu nie narzekam (robię się przez to okropnie zdezorganizowana, a czas przecieka mi przez palce) to kilka dodatkowych spraw wybiło mnie z rytmu:) 
A może potrzebowałam tylko pretekstu żeby zjeść te ciasteczka? :)
Nie ważne!
Równie dobrze może to być pogoda, która sama chwyta za rękę i kieruje mnie ku rozgrzewającym smakom. A takie są te obwarzanki. Słodkie, z nutą pomarańczy...
Zjedz je pod kocem, w piżamie, popijając gorące mleko lub kakao.

Obwarzanki pomarańczowe 

źródło: Kuchnia polska Hanny Szymanderskiej 


100 g mielonych migdałów
100 g cukru pudru
otarta skórka z 2 pomarańczy
łyżka soku z pomarańczy
2 żółtka 

Na parze utrzyj żółtka z cukrem, do białości. Cały czas mieszając dodaj pomarańczową skórkę i sok           z pomarańczy. Całość podgrzej, odstaw do wystudzenia.
Wymieszaj z mielonymi migdałami. 
Z masy kształtuj małe obwarzanki i ułóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia. 
By ułatwić sobie pracę ręce możesz zwilżyć odrobinę zimną wodą. 
Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika (190 stopni)  po czym zmniejsz temperaturę do ok 140 stopni    
i susz. 
Smacznego! 




20 komentarzy :

  1. pogoda paskudna :/ typowo jesienna a ja z zasmarkanym nosem siedzę pod kocem i marzę o weekendzie dłuższym o kilka dni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na szczęście ostatnio się rozpogodziło! :) mam nadzieję, że już czujesz się znacznie lepiej!

      Usuń
  2. takiej wersji jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. cieszę się! daj znać czy smakowało, bardzo prościutkie w wykonaniu:)

      Usuń
  4. Pyszne te obwarzanki! Pozwolisz, że porwę jednego?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczka na bogato, zdrowo napakowane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niech Cię nie zwiedzie ich "solidny" wygląd:) tak naprawdę są bardzo delikatne;)

      Usuń
  6. to zdecydowanie coś dla mnie, jako fanki obwarzanków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale ciekawy przepis, nigdy czegoś takiego nie robiłam
    migdały, skórka pomarańczy komponuje się świetnie jak dla mnie
    a do tego ślicznie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  8. Obwarzanki wyglądają bardzo apetycznie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...