Po minionym tygodniu należało mi się odrobina odpoczynku i chwila dla siebie. Cóż, rozleniwiłam się, a że ostatnio jestem wyjątkową szczęściarą i na brak wolnego czasu nie narzekam (robię się przez to okropnie zdezorganizowana, a czas przecieka mi przez palce) to kilka dodatkowych spraw wybiło mnie z rytmu:)
A może potrzebowałam tylko pretekstu żeby zjeść te ciasteczka? :)
Nie ważne!
Równie dobrze może to być pogoda, która sama chwyta za rękę i kieruje mnie ku rozgrzewającym smakom. A takie są te obwarzanki. Słodkie, z nutą pomarańczy...
Zjedz je pod kocem, w piżamie, popijając gorące mleko lub kakao.
Obwarzanki pomarańczowe
źródło: Kuchnia polska Hanny Szymanderskiej
100 g mielonych migdałów
100 g cukru pudru
otarta skórka z 2 pomarańczy
łyżka soku z pomarańczy
2 żółtka
Na parze utrzyj żółtka z cukrem, do białości. Cały czas mieszając dodaj pomarańczową skórkę i sok z pomarańczy. Całość podgrzej, odstaw do wystudzenia.
Wymieszaj z mielonymi migdałami.
Z masy kształtuj małe obwarzanki i ułóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
By ułatwić sobie pracę ręce możesz zwilżyć odrobinę zimną wodą.
Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika (190 stopni) po czym zmniejsz temperaturę do ok 140 stopni
i susz.
Smacznego!
pogoda paskudna :/ typowo jesienna a ja z zasmarkanym nosem siedzę pod kocem i marzę o weekendzie dłuższym o kilka dni :)
OdpowiedzUsuńna szczęście ostatnio się rozpogodziło! :) mam nadzieję, że już czujesz się znacznie lepiej!
Usuńtakiej wersji jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńpolecam polecam:)
Usuńzrobię je na pewno! :)
OdpowiedzUsuńcieszę się! daj znać czy smakowało, bardzo prościutkie w wykonaniu:)
UsuńPyszne te obwarzanki! Pozwolisz, że porwę jednego?
OdpowiedzUsuńpewnie ! częstuj się:)
UsuńPysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńWyglądają smakowicie! *_*
OdpowiedzUsuńsą:) takie troszkę zimowe już :)
UsuńAntydepresanty :D
OdpowiedzUsuńw sam raz na brak słonka!
UsuńCiasteczka na bogato, zdrowo napakowane :)
OdpowiedzUsuńniech Cię nie zwiedzie ich "solidny" wygląd:) tak naprawdę są bardzo delikatne;)
Usuńto zdecydowanie coś dla mnie, jako fanki obwarzanków :)
OdpowiedzUsuńwypróbuj! mało roboty:D :) pozdrawiam!
Usuńale ciekawy przepis, nigdy czegoś takiego nie robiłam
OdpowiedzUsuńmigdały, skórka pomarańczy komponuje się świetnie jak dla mnie
a do tego ślicznie się prezentują
Obwarzanki wyglądają bardzo apetycznie:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń