Moją główną intencją, kiedy zaczynałam prowadzić tę stronę było "przerobienie" wszystkich przepisów
z brulionów mojej mamy. Stwierdziłam, że kiedy zrobię je wszystkie, opanuję sztukę gotowania do perfekcji, nauczę się przyrządzać to co sama lubię jeść i w ogóle będę lepsza:)
Tymczasem w natłoku inspiracji, bruliony i zeszyty odeszły na dalszy plan. Ich miejsce zajmowały kolejne książki kucharskie, smakołyki znalezione w sieci, czy moje pomysły własne.
Nie poddaję się jednak tak łatwo i ową propozycją oficjalnie rozpoczynam serię przepisów z zeszytów Bochny.
Kilka z nich już znacie.
Dziś czas na babkę z białek.
Babka z białek
8 białek25 dkg cukru pudru
7 dkg mąki ziemniaczanej
8 dkg maki pszennej
10 dkg topionego masła
bakalie (opcjonalnie)
Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
Piekarnik nastaw na 170 stopni.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier puder i dalej ubijając wlewaj po kropelce przestudzony tłuszcz. Dodaj obie mąki i wymieszaj.
Piecz ok 40 minut.
Smacznego!
Piękna babka w kształcie serca!
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję.
Dziękuję! włożyłam serce również w jej wykonanie:) Polecam, leciutka jak piórko... i koniecznie podziel się wrażeniami:) ściskam!
UsuńMmm... wygląda na taką co się w ustach rozpływa. Piękna ta gałązka- jeszcze taka wiosenna a to przecież jesień za pasem.
OdpowiedzUsuńWitam Cię w moich skromnych progach:) Jesień za oknem, a w sercu zawsze maj!:)
UsuńBardzo fajne to ciasto takie apetyczne i delikatne. A forma w kształcie serca wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Kruszyno! Jak będziesz miała nadmiar białek wypróbuj koniecznie. polecam:) pozdrowionka!
UsuńPrzecudne zdjęcia! Twoja babka to bardzo romantyczny deser :)
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję bardzo! To jedna z moich ukochanych form:)
UsuńWhat a gorgeous cake! I love that heart shape.
OdpowiedzUsuńNiesamowicie prosty przepis,a do tego wybornie smaczny!
OdpowiedzUsuńMam 5 białek odłożonych w lodówce:-) Kiedyś moja mama robiła babkę z białek, ale o ile dobrze pamiętam to była jeszcze z makiem;-) Pięknie się prezentuje:-)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że można z samych białek :)
OdpowiedzUsuńA jaka pyszna jajecznica będzie z pozostałych żółtek ;)
Ślicznie wyszła Ci ta babka :)
śliczne ciacho!
OdpowiedzUsuńMoja droga imienniczko - piękne zdjęcia! Ja mogę pochwalić się tym, że nigdy nie upiekłam żadnego ciasta :) Ale za to odpaliłam kilka dań w piekarniku i - o dziwo - nie wybuchło. Sukcesss!
OdpowiedzUsuń