14 sierpnia 2013

Argentyńskie pierogi Sorrentinos

W ramach samorozwoju staram się myśleć bardziej pozytywnie:) Skupiać się na dobrych i fajnych momentach. Dlatego co wieczór, staram się sobie przypomnieć 3 wspaniałe rzeczy, które przytrafiły mi się danego dnia. Te pierogi trafiły na tę listę. Są wspaniałe, a w połączeniu z pomidorowym sosem powodują, że nie mam ich dość. Nawet teraz, gdy o nich myślę cieknie mi ślinka. Radzę Wam porcję zamrozić, by mieć je pod ręką, gdy najdzie Was ochota. Ja tak zrobiłam!

Sorrentinos - argentyńskie pierogi

źródło: Magazyn Kuchnia nr 9- 2012

250 g mąki
2 łyżki oliwy
1 łyżka soli
1 szklanka gorącej wody
200 g mozzarelli
100 g szynki (użyłam szwarcwaldzkiej)
1/2 szklanki startego parmezanu
250 g ricotty

Mąkę wsyp do dużej miski, po środku zrób wgłębienie i wsyp do niego sól, oliwę i mieszając wlej gorącą wodę
Ciasto wyłóż na stolnicę i zagnieć. Rozwałkuj na placek o grubości 2 mm, wytnij z niego krążki o średnicy 10 cm.
Przygotuj farsz.
Mozzarellę zetrzyj, wymieszaj z pokrojoną drobno szynką, ricottą i parmezanem.
Na połowę krążków wyłóż po kulce farszu, przykryj pozostałymi krążkami, sklej brzegi.
Gotuj w dużym garnku z osoloną wodą do momentu wypłynięcia. Ok 5 minut.
Podawaj z sosem pomidorowym*.


* Podaję z grubsza składniki moje sosu.
1 puszka pomidorów krojonych
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka sosu Worcester
do smaku: sól, pieprz, suszone oregano, cukier, sproszkowane chilli

Na oliwie podsmażam pokrojoną cebulę i czosnek, gdy zaczynają pachnieć wrzucam pomidory. Dodaję przyprawy w zależności od tego na jaki smak mam ochotę, dodaję więcej cukru, chilli, oregano itd.
Odstawiam z ognia i odrobinę blenduję.

Smacznego!



12 komentarzy :

  1. wygląda bardzo fajnie, chętnie ro przygotuję!

    może zainteresuje Cię moje rozdanie kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :)! Dziękuję za zaproszenie! :)

      Usuń
  2. przefajnie wygląda i z przepisu wnioskuję, że smakuje jeszcze lepiej..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują naprawdę dobrze:)
      myślę, że można również wykorzystać wędzony boczek zamiast szynki.

      Usuń
  3. Te pierogi wydają mi się absolutnie genialne!
    Wykonam je zaraz po powrocie do domu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam z czystym sumieniem! Podobno można podawać również ze śmietanką.. choć dla mnie to za ciężkie połączenie. Warzywny sos jest o wiele lepszy- i zdrowszy:) Podziel się koniecznie wrażeniami:)

      Usuń
  4. Wow ale wyglądają przepysznie, ja uwielbiam pierogi więc dla Mnie to jak kolejne uzależnienie do kolekcji ;) tylko lepieć mi się nie chce dla samej siebie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj uzależniają!uzależniają!:) Myślę, że jak ulepisz i zamrozisz to będziesz miała pod ręką super przekąskę na leniwe dni, kiedy gotować się nie chce:) a są naprawdę sycące, dla mnie dwa i basta. no...trzy i basta:)

      Usuń
  5. Wow, ale wygladają super:-) Chyba w sobotę zrobię:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dziękuję, Poza czasem lepienia ( chyba,że ma się pomocników:) robi się je naprawdę szybko, są dość duże więc farsz szybko znika,( jak się go wyjada to jeszcze szybciej:) Jeśli się skusisz to daj znać ,jakie wrażenia.

      Usuń

Dziękuję, że tu jesteś!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...