25 października 2013

Najlepsza drożdżówka babci Agaty, z gruszkami i akcja "Jak gruszki na wierzbie"

To najlepsza drożdżówka jaką jadłam. Przepis trafił do mnie w ostatniej chwili przez wyjazdem i nie mogłam się doczekać kiedy go wypróbuję, a że brałam udział w akcji "jak gruszki na wierzbie" stwierdziłam, że połączę te dwie spawy. Akcję organizowała Ania. Początkowo myślałam, żeby przygotować chutney, ale po zdobyciu przepisu na drożdżówę wiedziałam, że to nie może być nic innego:) Jestem niezmiernie ciekawa, co przygotowały dziewczyny i Wam też polecam zajrzeć do:

Przepis mówi o dwóch blaszkach, ja korzystałam z 1 i tym sposobem powstała MEGA drożdżówka, dlatego doradzam użycie 2. Wtedy będziecie mieli więcej pysznego ciasta na dłużej i aromat gruszek będzie bardziej wyczuwalny. Ciasto tak pięknie urosło, że kawałki owoców trochę zginęły w jego pierzynie:)

Drożdżówka babci Agaty z gruszkami 

1 kg mąki
6 jaj
10 dkg świeżych drożdży
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki (małej) soli
1/2 l mleka

Dodatki:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
5 gruszek
orzechy włoskie


Mleko podgrzej, odlej około 3/4 szklanki.
W rondelku rozpuść masło.

W odlanym (3/4 szklanki) mleku rozpuść drożdże dodając 1/3 szklanki cukru i 4 łyżki mąki. Odstaw.

Przygotuj dodatki, gruszki obierz i pokrój, czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki. Pokrój grubo orzechy.

Mąkę, jaja, pozostały cukier, sól, mleko z masłem rozmieszać ( żeby ręka, lub łyżka odstawały)
Dodaj wyrośnięty rozczyn i dobrze wymieszaj.

Wyłóż na blachę, wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
Dodaj dodatki i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Piecz 15 minut w 180 stopniach, potem zmniejsz do 150 i piecz na złoty kolor, do "suchego patyczka".

Smacznego!!!!



25 komentarzy :

  1. Drożdże i gruszki bardzo dobrze do siebie pasuja :) wspaniale ciacho!

    dziękuję za wspólny czas spędzony w kuchni : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka babciowa drożdżówka MUSI być przepyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto drożdżowe to zdecydowanie idealne miejsce dla gruszek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł ! Zapisuje do wyprobowania.
    Dziekuje za wspolnie spędzony czas :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma jak babcine przepisy. Drożdżowe, gruszka i czekolada. Pachnace i smaczne :-)
    Dziękuję za wspólne gruszkowanie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Drożdżowe to ja mogę zawsze a z gruszkami to i wszędzie ;)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowite! Dziękuję za wspólny gruszkowy czas!

    OdpowiedzUsuń
  8. Karolinko, skoro mówisz, że najlepsza, to nie mam innego wyjścia jak się o tym osobiście przekonać, bo ślinka na jej widok mi cieknie:-) Dzięki za wspólne gruszkowe chwile:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. wpraszam się na drożdżówkę (tym bardziej, że przepis mojej imienniczki! :))) - jest wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada rewelacyjnie, puszystość ciasta jest wyczuwalna, ze najchętniej wpakowalabym żeby w monitor! Foty sliczne! Nastepny przepis do skopiowania. Dzieki za wspólne gruszkowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak pięknie puszysta i mięciutka :) dziękuję za wspólny czas w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  12. drożdżówka pięknie wygląda ;) dziękuję za wspólny czas i do następnego razu

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie babcine przepisy i smaki zawsze wzbudzają we mnie ogromny sentyment. Z pewnością ciasto jest pyszne. Pozdrawiam i cieszę się ze wspólnej gruszkowej akcji :) M.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniała!!! Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. kawał takiej drożdżówy i kubek mleka - i od razu jest "jak u mamy" sielsko i anielsko :)
    z takim ciastem świat pięknieje ...
    pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
  16. Maślana, gruszkowa, czekoladowo-orzechowa, mmmm, co to musi być za smak. Wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kilka lat nie jadłam jakiejkolwiek drożdżówki! Twoja mnie zachwyca :), nie mogę się napatrzeć :))).

    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  18. rzeczywiście wygląda na najlepszą drożdżówkę:) pięknie wyrośnięta- dzięki za wspólnie spędzony czas i do kolejnego spotkania

    OdpowiedzUsuń
  19. Jestem fanką drożdżowego, ale z gruszką jeszcze nie próbowałam... Muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jaka wspaniała i puchata ta drożdżówka!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Z chęcią spróbowałabym kawałek :)!

    OdpowiedzUsuń
  22. wygląda pięknie - a smakuje napewno jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...