Ciasto idealne na jesienny podwieczorek. Kokosowa nuta z aromatem limonki przenosi nas do tropikalnych plaż pełnych słońca, a ryż sprawia, że ciasto jest sycące i dodaje energii, co przydaje się w chłodniejsze dni.
Można podać je również na ciepło, z kulką lodów waniliowych, albo z kubkiem gorącego kakao.
Limonkowo - kokosowe ciasto ryżowe
300 g ryżu ( używam z torebki)
200 g mąki
200 g cukru
1 op. cukru z prawdziwą wanilią
1 l mleka
1 mała puszka mleczka kokosowego
1 jajko
2 białka
125 g schłodzonego masła
400 ml śmietany kremówki
3 limonki
szczypta soli
Przygotuj ryż. Do garnka wlej mleczko kokosowe i uzupełnij objętość płynów do 1 litra mlekiem krowim. ( W sprzedaży, dostępne są różne objętości puszek mleczka kokosowego. Jeśli używasz puszki o pojemności 200 ml - dolej 800 ml mleka krowiego, jeśli 135 ml wlej ok. 865 ml krowiego ).
Wsyp 300 g ryżu, im gorszej jakości tym lepiej. Dodaj cukier waniliowy i gotuj na słabym ogniu 20 minut, stale mieszając, by ryż się nie przypalił. Jeśli przed upływem czasu ryż nadal będzie twardy, dolej mleka i gotuj dłużej. Ostaw do ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Z mąki, masła, jajka, 100 g cukru i szczypty soli zagnieć ciasto. Podziel je na połowę, jedną część wsadź do lodówki, a drugą rozwałkuj i wyłóż na dno posmarowanej tłuszczem tortownicy. Nakłuj gęsto widelcem i piecz 15 minut.
Sparz limonki i zetrzyj z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Wyciśnij z owoców 10 łyżek stołowych soku.
Skórkę, sok, pozostałe 100 g cukru i śmietanę kremówkę dodaj do masy ryżowej i wymieszaj. Połącz z ubitymi na sztywno białkami.
Boki tortownicy wylep resztą ciasta. Wyłóż masę, wyrównaj powierzchnię i piecz 75 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Jestem zachwycona tym ciastem! Naprawdę :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że podoba mi się dodatek ryżu, to jeszcze zachęca mnie mleko kokosowe i limonka. Zapowiada się pysznie.
polecam gorąco! to gratka dla wielbicieli smaku limonki i ryżu oczywiście;)
OdpowiedzUsuńWieki temu jadłam jakieś ciasto ryżowe. Smakowało mi. Muszę spróbować Twojego przepisu, bo smacznie się zapowiada i świetnie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńdziękuję uprzejmie ! zachęcam, i koniecznie daj znać jak wyszło ;) pozdrawiam
UsuńObłędne!!!!!Jestem pod ogromnym wrażeniem, musiało być wyborne w smaku!
OdpowiedzUsuńByło pyszne ,szybko zniknęło:)
UsuńTakie ciasto to dla mnie nowość, a ja bardzo lubię nowości (szczególnie słodkie :)
OdpowiedzUsuńps. może warto wyłączyć weryfikację obrazową?
Ivka rzeczywiście, z dodatkiem masy ryżowej do ciasta spotkałam się pierwszy raz przy tym przepisie. Też była to dla mnie nowość, smaczna nowość:)
OdpowiedzUsuńa co do weryfikacji to myślę ,że da się to załatiwć:) Pozdrawiam!
Na takie ryżowe ciasto "czaję" się już od jakiegoś czasu, musi być pyszne :D
OdpowiedzUsuńPS. Niezmiernie mi miło, że skorzystałaś z przepisu. Ta tarta jest przesmakowita :))
Wygląda naprawdę przepięknie! aż żal kroić.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twoje pieczenie! Super ciacho i zaskakujące w składnikach!;)
OdpowiedzUsuń