19 października 2012

Limonkowo - kokosowe ciasto ryżowe





 Ciasto idealne na jesienny podwieczorek. Kokosowa nuta z aromatem limonki przenosi nas do tropikalnych plaż pełnych słońca, a ryż sprawia, że ciasto jest sycące i dodaje energii, co przydaje się w chłodniejsze dni.
Można podać je również na ciepło, z kulką lodów waniliowych, albo z kubkiem gorącego kakao.


Limonkowo - kokosowe ciasto ryżowe

300 g ryżu ( używam z torebki)
200 g mąki
200 g cukru
1 op. cukru z prawdziwą wanilią
1 l mleka
1 mała puszka mleczka kokosowego
1 jajko
2 białka
125 g schłodzonego masła
400 ml śmietany kremówki
3 limonki
szczypta soli

Przygotuj ryż. Do garnka wlej mleczko kokosowe i uzupełnij objętość płynów do 1 litra mlekiem krowim.    ( W sprzedaży, dostępne są różne objętości puszek mleczka kokosowego. Jeśli używasz puszki o pojemności 200 ml - dolej 800 ml mleka krowiego, jeśli 135 ml wlej ok. 865 ml krowiego ).
Wsyp 300 g ryżu, im gorszej jakości tym lepiej. Dodaj cukier waniliowy i gotuj na słabym ogniu 20 minut, stale mieszając, by ryż się nie przypalił. Jeśli przed upływem czasu ryż nadal będzie twardy, dolej mleka i gotuj dłużej. Ostaw do ostygnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Z mąki, masła, jajka, 100 g cukru i szczypty soli zagnieć ciasto. Podziel je na połowę, jedną część wsadź do lodówki, a drugą rozwałkuj i wyłóż na dno posmarowanej tłuszczem tortownicy. Nakłuj gęsto widelcem i piecz 15 minut.

Sparz limonki i zetrzyj z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Wyciśnij z owoców 10 łyżek stołowych soku.

Skórkę, sok, pozostałe 100 g cukru i śmietanę kremówkę dodaj do masy ryżowej i wymieszaj. Połącz z ubitymi na sztywno białkami.

Boki tortownicy wylep resztą ciasta. Wyłóż masę, wyrównaj powierzchnię i piecz 75 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

11 komentarzy :

  1. Jestem zachwycona tym ciastem! Naprawdę :)
    Nie dość, że podoba mi się dodatek ryżu, to jeszcze zachęca mnie mleko kokosowe i limonka. Zapowiada się pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam gorąco! to gratka dla wielbicieli smaku limonki i ryżu oczywiście;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieki temu jadłam jakieś ciasto ryżowe. Smakowało mi. Muszę spróbować Twojego przepisu, bo smacznie się zapowiada i świetnie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję uprzejmie ! zachęcam, i koniecznie daj znać jak wyszło ;) pozdrawiam

      Usuń
  4. Obłędne!!!!!Jestem pod ogromnym wrażeniem, musiało być wyborne w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasto to dla mnie nowość, a ja bardzo lubię nowości (szczególnie słodkie :)
    ps. może warto wyłączyć weryfikację obrazową?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ivka rzeczywiście, z dodatkiem masy ryżowej do ciasta spotkałam się pierwszy raz przy tym przepisie. Też była to dla mnie nowość, smaczna nowość:)
    a co do weryfikacji to myślę ,że da się to załatiwć:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Na takie ryżowe ciasto "czaję" się już od jakiegoś czasu, musi być pyszne :D
    PS. Niezmiernie mi miło, że skorzystałaś z przepisu. Ta tarta jest przesmakowita :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda naprawdę przepięknie! aż żal kroić.

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się Twoje pieczenie! Super ciacho i zaskakujące w składnikach!;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...