24 sierpnia 2012

Ciasto bananowe

Szybkie i wyjątkowo łatwe do zrobienia ciasto . W sam raz na piknik lub jako drugie śniadanie.


Ciasto bananowe 
źródło: maminy zeszyt

5 średnich bananów 
1 szklanka cukru
2 jaja
2 szklanki mąki
1/2 szklanki roztopionego masła ( letnie ) ~ 1/2 kostki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Banany rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Suche składniki wymieszać ,dodać jajka, masło oraz banany. 
Piec w temperaturze 180 st C w piekarniku z termoobiegiem,1 godzinę i 10 minut. 
Jeśli ciasto przyrumieni się zbytnio z wierzchu , przykryć folia aluminiową .
Drewnianym patyczkiem lub surowym makaronem spaghetti nakłuwamy ciasto ,sprawdzając czy nie jest surowe wewnątrz. 

Smacznego! 




6 komentarzy :

  1. bardzo dobry przepis,łatwy i naprawdę prosty,nawet dla laika,który zawsze uważał,że w kuchni przechowuje się wylącznie piwo i cukier :) ahh,jak chciałbym mieć takie zeszyty :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto bananowe już od dawna mnie intryguje i na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Boziu, jakie ono ładne! A jak jeszcze wiem, że tam w nim są pyszne, słodkie banany...Ach! ;)Jem oczami;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam i ciasto jest naprawdę przepyszne i banalne :D
    POLECAM! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis wygląda zachęcająco - biorę się do roboty:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...