20 grudnia 2012

Krem z białych warzyw z żurawiną i orzechami - na koniec świata.


Z okazji kończącego się powoli świata (21.12.) polecam Wam przygotowanie sycącej zupy
ze świątecznym akcentem w postaci orzechów i żurawiny.
Tak naprawdę, w zależności od tego na jaki biały składnik mam ochotę, ten przeważa nad innymi. Czasem daję więcej ziemniaków, innym razem pomijam kalafior.

Ilość składników podanych poniżej jest spora i spokojnie wykarmicie siebie i sąsiadów czekając na Armagedon :)
Zapraszam!

Krem z białych warzyw z żurawiną i orzechami

mały kalafior
dwie małe pietruszki
mały seler
dwa średnie ziemniaki
biała część pora
cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki mleka
bulion
sól, pieprz do smaku

do podania 
Suszona żurawina
Orzechy włoskie


Cebulę z czosnkiem posiekaj i podsmaż. Dodaj pozostałe, pokrojone warzywa i zalej bulionem. Wlej mleko. Gotuj, aż warzywa staną się miękkie. Zmiksuj całość.( Ja czasem, dodatkowo przecieram zupę przez sito. Staje się wtedy bardziej kremowa.) Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj z posiekaną żurawiną i orzechami włoskimi, podprażonymi wcześniej na suchej patelni.

Smacznego!

4 komentarze :

  1. Pięknie i smacznie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda. Nie jadłam jeszcze czegoś takiego, z chęcią wypróbuję w przyszłości. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. żurawina z warzywami? brzmi intrygująco ;)
    PS. Nie wiem jak będzie u mnie z czasem w najbliższe dni, tak więc już dzisiaj życzę Ci Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia ;) …i oby bliscy wyczyścili do zera talerzyki ze smakołykami, jakie im przygotujesz ;)

    Pozdrawiam!
    Martyna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...