29 września 2013

Kluski śląskie

Przez ostatni tydzień byłam na przymusowej, płynnej diecie. Masa jogurtów, przecierów, kremów. Niby smacznie, ale wszystko co w nadmiarze może po pewnym czasie "wyjść bokiem". 
Tym razem nie było inaczej. Dużo czasu spędziłam na planowaniu ze szczegółami co zjem, kiedy już będę miała możliwość. Na pierwszym miejscu uplasowała się kanapka z masłem i jajkiem na twardo, soczysty pomidor,a zaraz potem gęsty gulasz. Z kopytkami...albo nie..z kluskami śląskimi! 
To ciekawe, że zamiast wysublimowanych smaków, w "kryzysie" wracamy do tych prostych, dobrze znanych.

Do tej pory kluski śląskie przyrządzałam z przepisu "mierzonego" ,ale jakiś czas temu przeglądając prasę kobiecą znalazłam prosty i łatwy do zapamiętania sposób. 

Kluski śląskie 

ok 1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 jajka

Ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie. Ostudź i przepuść przez praskę.
Masę włóż do miski, wyrównaj wierzch. Podziel na 4 części, wyjmij 1 z nich i połóż na górze, a powstałe miejsce wypełnij mąką ziemniaczaną i wbij 2 jajka. 
Całość dokładnie wymieszaj.
Dłonie posyp delikatnie mąką.
Z ciasta formuj kluseczki, zrób wgłębienia.
Gotuj w osolonej wodzie, od wypłynięcia minutę. 
Smacznego!






20 komentarzy :

  1. kluski slaskie chodza za mna od wiekow ! pycha !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to musisz koniecznie je popełnić:) pozdrawiam!

      Usuń
  2. Piękne Ci wyszły te kluseczki

    OdpowiedzUsuń
  3. regularne kształty :) śliczne i apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny i prosty przepis :). Aż chyba skorzystam ;).
    Masz rację, w takich sytuacjach wracamy do tych najprostszych i najbardziej nam znanych smaków.
    Lubię Twoje zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! niezmiernie mi miło!! Przepis naprawdę prosty, łatwy do zapamiętania:)

      Usuń
  5. Z uwagi na miejsce zamieszkania, klusek śląskich się trochę najadłam. Jajka są tam w zasadzie zbędne, dzięki temu kluski są bardziej miękkie i znikają jeszcze szybciej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagoda dzięki za radę! następnym razem zrobię bez jajek, jeszcze takich nie jadłam! Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Małe, krągłe cudeńka i do tego świetne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ładne kluseczki, blog także "niczego sobie". ;) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję;) Bardzo smaczne, zapraszam:)

      Usuń
  8. Jakie one apetyczne!!!
    Pamiętam jak przez prawie 3 miesiące byłam na płynnej diecie, masakra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 miesiące??!! to rzeczywiście masakra, a ja tu się użalam po tygodniu...

      Usuń
  9. kluski, rolada i modra kapusta.. ale się rozmarzyłam! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Cóż za piękne zdjęcia, kluski połykam wzrokiem - niestety razem z tą pięknie czerwoną miseczką...:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...