17 września 2013

Sałatka z fasoli na ciepło

Czy mówiłam już, że bardzo lubię fasolę? Przez lata, moja fascynacja podsycana była przez kino                  i telewizję.
Sceny, gdzie samotny wędrowiec siada przy ognisku, ze smakiem zjada podgrzany posiłek - puszkę fasoli w sosie działały na moją wyobraźnię mocniej niż porządny kubek kawy. Fasola, to danie dla prawdziwych twardzieli.
Co można znaleźć w kuchennej szafce, w opuszczonym domu w Missisipi, kiedy inwazja zombie/epidemia/ złoczyńcy splądrowali teren, a ludność przymiera głodem? Puszkę fasoli.
Fasola ratuje życie:)

Zapraszam!

Sałatka z fasoli 

1 puszka białej fasoli
1 por ( biała część)
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
1 czerwona papryka
czosnek (według uznania)
szczypiorek
sól, pieprz

Paprykę pokrój drobno.
Na patelni podsmaż białą część pora razem z fasolą ( odsączoną). Dodaj wyciśnięty czosnek, białe wino i duś,aż płyn odparuje.Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na sam koniec dodaj paprykę czerwoną i szczypiorek. Odstaw, papryka "dojdzie" w cieple.
Smacznego!

p.s. przepis pochodzi z brulionów , notatki na podstawie programu Anny Olson ,oryginał tutaj .





18 komentarzy :

  1. bardzo kolorowa i smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! dodaje trochę koloru do szarych deszczowych dni:)

      Usuń
  2. Ratownicza fasola górą! Bardzo znaczny pomysł na sałatkę...i to na ciepło!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Górą!:) śmiało może zastąpić posiłek:) Ściskam!

      Usuń
  3. fajna sałatka, chętnie bym się nią poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na ciepło? Smaczna propozycja na obiadokolację. Z pewnością sycąca za sprawą fasoli;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bruliony z przepisami mamy to wielki skarb ... to wspaniałe , że chcesz zachować od zapomnienia wszystkie smaki w nich ukryte ...
    Sałatka doskonała ! ... bardzo lubię takie smaków połączenie :)
    Pozdrawiam ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strzegę ich jak oka w głowie. Sałatka bardzo smaczna,byłam naprawdę pozytywnie zaskoczona, polecam:) U mnie w wersji łagodnej, można jednak "zaostrzyć" smak i dodać chilli, jak autorka przepisu.Ściskam!:)

      Usuń
  6. również uwielbiam fasolę, najczęściej robię jej najprostszą wersję czyli po bretońsku, ale Twoja sałatka wygląda zdecydowanie ciekawiej
    chętnie wypróbuję! i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. całkowicie zapomniałam o fasoli po bretońsku! uuuuuu już nie mogę się doczekać! :D

      Usuń
  7. Fasolę można dodać do wielu potraw, nadaje świetnego smaku daniom :) a na zimno też dobrze smakuje?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fasola to jedno z moich ulubionych roślin strączkowych:) mylę, że na zimno też, nie doczekała:)

      Usuń

Dziękuję, że tu jesteś!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...