Dla mnie, w żurawinie jest coś eleganckiego, wyrafinowanego. Kojarzy mi się z uroczystym, świątecznym obiadem. Duży stół ,biały obrus, rodzinny gwar i harmider. Brakuje tylko aromatu z reklamy kawy Jacobs Kronung:)
Jeśli najdzie Was ochota, by poczuć świąteczną atmosferę w dzień powszedni proponuję mini drożdżówki z makiem i żurawiną. Są pyszne!
Drożdżówki z makiem i żurawiną
Ciasto:
500 g mąki
1 saszetka suszonych drożdży
250 ml letniego mleka
100 g cukru
75 g rozpuszczonego masła
Krem:
1 opakowanie budyniu waniliowego
450 ml mleka
40 g cukru
120 g suszonych żurawin
30 orzechów ( użyłam laskowych)
200 g maku
Mąkę i drożdże wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj mleko, cukier i masło. Wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 min, by wyrosło.
Żurawinę pokrój. Orzechy posiekaj i wymieszaj z makiem.
Przygotuj krem.
Z 450 ml odlej pół szklanki mleka i wymieszaj z budyniem, resztę zagotuj.
Dodaj cukier, mleko z budyniem i gotuj cały czas mieszając. Wsyp żurawinę, wymieszaj.
Ciasto wyrób i podziel na 10 równych części. Z każdej uformuj kulkę i lekko rozpłaszcz.
Na papierze do pieczenia ułóż porcje ciasta, na każdą nałóż masę budyniową i posyp makiem.
Wystające części ciasta posmaruj mlekiem lub roztrzepanym jajkiem.
Piecz w temperaturze 200 stopni 18- 20 min.
Smacznego!
Ach jakie piękne!
OdpowiedzUsuńI z żurawiną.
Częstuję się...
Wyglądają niesamowicie pysznie! dla mnie też żurawina to coś niecodziennego, więc gdy ją wykorzystuję, to już jest święto :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne! A jaki pyszny krem... :)
OdpowiedzUsuńSmakowite. Drożdżowe z makiem kojarzy mi się już ze świętami :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie, drożdżówki wyglądają bardzo oryginalnie;)
OdpowiedzUsuńkubeczek mleczka do takiej drożdżówki i jest pyszne śniadanko;)
OdpowiedzUsuńWow, pyszne muszą być i pięknie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńjuż czuję ich zapach, mniam.
OdpowiedzUsuńale cudne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńpoproszę jedną na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Jasny gwint, ale smakołyki...:-)
OdpowiedzUsuń