Trochę inna wersja naszych rodzimych placków ziemniaczanych. Nie lada gratka dla wielbicieli potraw z ziemniaków. Do placka można dodać wszelakie dodatki, takie jak ser, cebulę, boczek, kiełbasę. Można również podawać na słodko.
Przepis pochodzi z fantastycznej strony Lottie + Doof .
Rösti - szwajcarski placek ziemniaczany
1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka stołowa soli + do smaku.
dodałam kawałki drobno pokrojonej, wędzonej kiełbasy
Ziemniaki ugotuj w łupinach, pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Masło rozpuść w rondelku i razem z olejem dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj sól.Wymieszaj dokładnie, by tłuszcz pokrył ziemniaki. Przenieś na patelnię. Możesz użyć patelni o średnicy 20 cm, placek będzie wyższy. Ja niestety taką nie dysponuje, toteż smażyłam Rösti na 23 cm.
Wyrównaj powierzchnię i dociśnij ziemniaki do patelni.
Smaż na średnim ogniu, 20 minut z każdej strony, aż brzegi zaczną brązowieć. Potrząsaj od czasu do czasu.
Do przekładania placka na drugą stronę najlepiej użyć dużego talerza. Przykryj patelnię talerzem i obróć ją do góry dnem, po czym zsuń placek z powrotem do naczynia.
Smacznego!
Wygląda bardzo smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, szczególnie właśnie w wersji z gotowanych ziemniaków, choć i z surowych też mi smakuje.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńMiałam małe obawy przed użyciem surowych ziemniaków, ugotowanie przed wydało mi się bezpieczniejsze:)
UsuńNie przepadam za daniami z ziemniaków ale to jest wow:)
OdpowiedzUsuń:) Dzięki! Jest naprawdę smaczne:)
UsuńUwielbiam ziemniaczane dania i to z pewnością wypróbuję, nawet dziś ! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie Ci smakował:)
Usuńale fajny grubaśny placek :) ja bardzo lubię
OdpowiedzUsuńna mniejszej patelni wychodzi jeszcze grubszy, tylko mniejszej patelni brak:)
UsuńApetyczny. W sam raz dla mnie, bo uwielbiam wszelakiej masci placki i placuszki
OdpowiedzUsuńdziękuję i szczerze polecam. Pozdrawiam serdecznie!:)
UsuńBardzo apetycznie wygląda! Z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie! i zachęcam do podzielenia się wrażeniami po wypróbowaniu:)
UsuńOd jakiegoś czasu jestem zniechęcona do polskich placków ziemniaczanych. Za to ten robi wrażenie i z wielką chęcią bym go spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPolecam i zapraszam:)
UsuńZostałaś przeze mnie nominowana do "Liebster Blog Award", więcej szczegółów u mnie na blogu :)
OdpowiedzUsuńdziękuję serdecznie!:)
UsuńWielbicielka ziemniaków się melduje :) Apetycznie!
OdpowiedzUsuńWitaj! trzeba założyć oficjalny fanclub wielbicieli ziemniaków i zjednoczyć siły:)
Usuńlubię wszystko co ziemniaczane, więc to coś dla mnie;)
OdpowiedzUsuńAlez apetycznie wygląda ta "pyrka"
OdpowiedzUsuńZiemniakozerca sie melduje :) Uwielbiam ziemniaki, a placek po prostu rewelacja!
OdpowiedzUsuńWłaśnie znalazłam ten przepis i zamierzam go wypróbować :) dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńMollisia proszę uprzejmie i polecam, bo jest naprawdę pyszny! i daj znać jak tam efekty. Pozdrawiam.
Usuń