Sezon dyniowy w pełni. W każdej prawie kuchni jej miąższ zostaje przetworzony na ciasta, zupy ,sałatki i inne pyszności . Częścią dyni, która również zasługuje na uwagę są pestki. Niezwykle zdrowe, pełne witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych i oczywiście smaku. Zachęcam zatem,by wyrzucaniu pestek powiedzieć stanowczo NIE. Można je ususzyć ,np w piekarniku i wykorzystywać później jako przekąskę ,bądź dodatek do potraw. Można również ,po uprzednim zmieleniu dodawać do ciast lub ciasteczek, jak
w przepisie poniżej :) Zapraszam .
Dyniowe ciasteczka:
200 g mąki
100 g masła
75 g cukru
150 g pestek z dyni
szczypta soli
1 jajko
1 białko
miąższ z 1/2 laski wanilii
garść pestek słonecznika (lub orzechów)
1 żółtko do smarowania
Pestki dyni i słonecznika mielimy. Mąkę przesiewamy na stolnicę ,dodajemy cukier, sól, mielone pestki ,jajko + białko, wanilię oraz schłodzone, posiekane masło. Wszystkie składniki szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce, przez godzinę.
Wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Wykrawamy ciasteczka. Układamy na blasze, a wierzch smarujemy żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody .Z wierzchu posypujemy całymi pestkami dyni lub słonecznika.
Pieczemy ok 12 minut w temperaturze 160 stopni.
piękne ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńSlinka cieknie:)
OdpowiedzUsuń