Ostatnio wypróbowałam poniższy przepis i jestem naprawdę mile zaskoczona. Zwłaszcza sos przypadł mi do gustu. Jeśli zostanie, można go przechowywać kilka dni w lodówce i śmiało wykorzystać do innych mięs.
Żeberka z cytrusowym sosem barbecue
źródło: "Mięso pyszne i soczyste" B.Binns
Marynata:
20 g (opakowanie) słodkiej papryki
2 łyżki sosu Worcestershire
3 łyżki mielonego chili
2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
1/2 szklanki (125 ml) octu balsamicznego
3 kg żeberek (ja użyłam ok 2 kg przy tych samych proporcjach)
Sos barbecue:
1 mała cebula pokrojona w plastry
1 szklanka 9250 ml) świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 szklanki ( 500g) ketchupu
1/4 szklanki (60 ml) świeżego soku z cytryny
1/4 szklanki ( 60 ml) octu winnego, jabłkowego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka ostrej musztardy
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki mielonego chili
2 łyżeczki sosu tabasco
1 łyżka miodu
6 łyżek ( 90 g) masła
sól ,pieprz do smaku
Przygotuj marynatę. Do dużej miski wsyp suche składniki, dodaj sos Worcestershire i ocet. Wymieszaj, by powstała pasta. Tak przygotowaną, wetrzyj w mięso, owiń w folię spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
Sos: Zmiksuj na gładko cebulę z 1/4 szklanką soku z pomarańczy. Pozostałe składniki połącz w garnku, dodaj cebulę i podgrzewaj na małym ogniu przez 25 minut, aż sos zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 250 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i ułóż na niej żeberka.
Piecz ok 2 godzin, przekładając co jakiś czas, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Jeśli za bardzo będą się spiekać można podlewać wodą.
Smacznego!
aleee smakowite, marynata tak błyszcząca, pięknie zrumienoone mięso! :)
OdpowiedzUsuń