10 października 2012

Żeberka z cytrusowym sosem barbecue




Muszę przyznać, że należę do osób, dla których "zupa to nie obiad",  czyli kawał mięsa musi być. Oczywiście, smakowitą zupą też nie wzgardzę, ale widok soczystego steku, schabowego, zrazików... działa na mnie zniewalająco, a że gotuję nie tylko dla siebie, ale i dla dwóch rosłych zuchów i wszyscy troje w kwestii "mięsnej" jesteśmy zgodni, toteż codziennie zmagam się z różnego rodzaju mięsiwem.

Ostatnio wypróbowałam poniższy przepis i jestem naprawdę mile zaskoczona. Zwłaszcza sos przypadł mi do gustu. Jeśli zostanie, można go przechowywać kilka dni w lodówce i śmiało wykorzystać do innych mięs.

Żeberka z cytrusowym sosem barbecue
źródło: "Mięso pyszne i soczyste" B.Binns

Marynata:

20 g (opakowanie) słodkiej papryki
2 łyżki sosu Worcestershire
3 łyżki mielonego chili
2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
1/2 szklanki (125 ml) octu balsamicznego
3 kg żeberek (ja użyłam ok 2 kg przy tych samych proporcjach)

Sos barbecue:

1 mała cebula pokrojona w plastry
1 szklanka 9250 ml) świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 szklanki ( 500g) ketchupu
1/4 szklanki (60 ml) świeżego soku z cytryny
1/4 szklanki ( 60 ml) octu winnego, jabłkowego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka ostrej musztardy
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki mielonego chili
2 łyżeczki sosu tabasco
1 łyżka miodu
6 łyżek ( 90 g) masła
sól ,pieprz do smaku

Przygotuj marynatę. Do dużej miski wsyp suche składniki, dodaj sos Worcestershire i ocet. Wymieszaj, by powstała pasta. Tak przygotowaną, wetrzyj w mięso, owiń w folię spożywczą i wstaw na noc do lodówki.

Sos: Zmiksuj na gładko cebulę z 1/4 szklanką soku z pomarańczy. Pozostałe składniki połącz w garnku, dodaj cebulę i podgrzewaj na małym ogniu przez 25 minut, aż sos zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 250 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i ułóż na niej żeberka.
Piecz ok 2 godzin, przekładając co jakiś czas, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Jeśli za bardzo będą się spiekać można podlewać wodą.

Smacznego!







1 komentarz :

  1. aleee smakowite, marynata tak błyszcząca, pięknie zrumienoone mięso! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...