16 listopada 2012

Rösti - szwajcarski placek ziemniaczany




Trochę inna wersja naszych rodzimych placków ziemniaczanych. Nie lada gratka dla wielbicieli potraw z ziemniaków. Do placka można dodać wszelakie dodatki, takie jak ser, cebulę, boczek, kiełbasę. Można również podawać na słodko.

Przepis pochodzi z fantastycznej strony Lottie + Doof .


Rösti - szwajcarski placek ziemniaczany

1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka stołowa soli + do smaku.

dodałam kawałki drobno pokrojonej, wędzonej kiełbasy

Ziemniaki ugotuj w łupinach, pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Masło rozpuść w rondelku i razem z olejem dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj sól.Wymieszaj dokładnie, by tłuszcz pokrył ziemniaki. Przenieś na patelnię. Możesz użyć patelni o średnicy 20 cm, placek będzie wyższy. Ja niestety taką nie dysponuje, toteż smażyłam Rösti na 23 cm.
Wyrównaj powierzchnię i dociśnij ziemniaki do patelni.
Smaż na średnim ogniu, 20 minut z każdej strony, aż brzegi zaczną brązowieć. Potrząsaj od czasu do czasu.

Do przekładania placka na drugą stronę najlepiej użyć dużego talerza. Przykryj patelnię talerzem i obróć ją do góry dnem, po czym zsuń placek z powrotem do naczynia.

Smacznego!



25 komentarzy :

  1. Bardzo lubię, szczególnie właśnie w wersji z gotowanych ziemniaków, choć i z surowych też mi smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Miałam małe obawy przed użyciem surowych ziemniaków, ugotowanie przed wydało mi się bezpieczniejsze:)

      Usuń
  2. Nie przepadam za daniami z ziemniaków ale to jest wow:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ziemniaczane dania i to z pewnością wypróbuję, nawet dziś ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale fajny grubaśny placek :) ja bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na mniejszej patelni wychodzi jeszcze grubszy, tylko mniejszej patelni brak:)

      Usuń
  5. Apetyczny. W sam raz dla mnie, bo uwielbiam wszelakiej masci placki i placuszki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i szczerze polecam. Pozdrawiam serdecznie!:)

      Usuń
  6. Bardzo apetycznie wygląda! Z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie! i zachęcam do podzielenia się wrażeniami po wypróbowaniu:)

      Usuń
  7. Od jakiegoś czasu jestem zniechęcona do polskich placków ziemniaczanych. Za to ten robi wrażenie i z wielką chęcią bym go spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zostałaś przeze mnie nominowana do "Liebster Blog Award", więcej szczegółów u mnie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wielbicielka ziemniaków się melduje :) Apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! trzeba założyć oficjalny fanclub wielbicieli ziemniaków i zjednoczyć siły:)

      Usuń
  10. lubię wszystko co ziemniaczane, więc to coś dla mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ziemniakozerca sie melduje :) Uwielbiam ziemniaki, a placek po prostu rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie znalazłam ten przepis i zamierzam go wypróbować :) dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mollisia proszę uprzejmie i polecam, bo jest naprawdę pyszny! i daj znać jak tam efekty. Pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję, że tu jesteś!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...