14 października 2012

Prezent i dziewicza szarlotka


To moja pierwsza szarlotka, jaką upiekłam w życiu. Chwila ta, nie nastałaby zapewne jeszcze długo, gdyby nie uroczy prezent jaki czekał na mnie w pracy - woreczek jabłek. Poszłam więc za ciosem, znalazłam przepis i oto jest!

Najprostszy przepis na jaki trafiłam i nie ukrywam, że nie bez znaczenia okazał się dopisek " Zawsze Ci się uda" :) Skoro tak, pomyślałam, to spróbuję. Ciasto wyszło naprawdę wyborne, wilgotne, z chrupiącą skórką. Jestem dumna. Póki co, przy nim zostanę, a w miarę nabierania kulinarnego obycia, zmierzę się z szarlotką z pianką:)


Szarlotka sypana " Zawsze Ci się uda" 
źródło: zeszyt-wycinek z gazety. 

1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
3/4  kostki schłodzonego masła
1,5 kg jabłek
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz i bułka tarta do do formy.


Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
Przygotuj tortownicę o średnicy 25 cm, natłuść i wysyp bułką tartą.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach ( wiórki). W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cukry i kaszę mannę, wymieszaj. Do tortownicy wsyp szklankę suchych składników, wyrównaj powierzchnię, następnie przykryj równomiernie warstwą startych jabłek. Wsyp kolejną szklankę suchej masy i kolejną warstwę jabłek, aż do wyczerpania składników, kończąc na wierzchu warstwą suchą. Posyp luźno górę ciasta startym na grubych oczkach masłem .

Piecz godzinę .

Smacznego!



10 komentarzy :

  1. Nie do wiary, ale przepis rewelacyjny i ciasto wychodzi przepyszne. Czas przygotowania chwila moment a potem dużo przyjemności. Szczerze polecam! :) Dominium

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotki uwielbiam! ostatnio jabłka u mnie są non stop w kuchni i co rusz staram się coś dobrego z nich zrobić. Pięknie wygląda ta szarlotka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję!!!:) niezmiernie mi miło ze zdobywa uznanie moja "pierworodna" :) naprawdę fajna sprawa, gdy mamy jabłka i...lenia, bo robi się bardzo szybko. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm wygląda przepysznie! Właśnie dostałam trochę "wsiowych" jabłek, więc jak się mi uda jutro znaleźć czas to wypróbuję. Napiszę jak poszło! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Udało się :-) jest pyszne! Dzięki za ten świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Proszę bardzo! Bardzo się cieszę ,że wyszło i smakowało:) Polecam się na przyszłość !

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też sprobuje, przepis krotki i prosty, ukochanemu na pewno się spodoba :-) Bomba :P

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię przepisy, które zapewniają, że na pewno się uda.
    i z pewnością skorzystam z tej szarlotki ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam szarlotkę! do tego kleks bitej śmietany i gałka lodów- mmmm...
    jak masz za dużo jabłek, polecam zetrzeć na tarce, zasypać cukrem i do słoika- gotowy "farsz" na kolejne ciacha i nie tylko ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu jesteś!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...